DOI: https://dx.doi.org/10.18565/therapy.2022.8.107-113
Т.Ю. Демидова, Т.Н. Короткова, А.С. Кочина
1) ФГАОУ ВО «Российский национальный исследовательский медицинский университет им. Н.И. Пирогова» Минздрава России, г. Москва; 2) ФГБУН «Федеральный исследовательский центр питания и биотехнологии», г. Москва
1. Trowell H.C., Burkitt D.P. The development of the concept of dietary fiber. Mol Aspects Med. 1987; 9(1): 7–15.https://dx.doi.org/10.1016/0098-2997(87)90013-6. 2. Ардатская М.Д. Клиническое применение пищевых волокон. Методическое пособие. М.: 4ТЕ Арт. 2010; 48 с. 3. Marlett J.A., McBurney M.I., Slavin J.L. American Dietetic Association. Position of the American Dietetic Association: Health implications of dietary fiber. J Am Diet Assoc. 2002; 102(7): 993–1000. https://dx.doi.org/10.1016/s0002-8223(02)90228-2. 4. European Food Safety Authority (EFSA). Dietary reference values for nutrients summary report. Approved: 4 December 2017. Update: 4 September2019. URL: https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/sp.efsa.2017.e15121 (date of access – 01.10.2022). https://dx.doi.org/10.2903/sp.efsa.2017.e15121. 5. Eckel R.H., Jakicic J.M., Ard J.D. et al. American College of Cardiology/American Heart Association Task Force on Practice Guidelines. 2013 AHA/ACC guideline on lifestyle management to reduce cardiovascular risk: a report of the American College of Cardiology/American Heart Association Task Force on Practice Guidelines. Circulation. 2014; 129(25 Suppl 2): 76–99.https://dx.doi.org/10.1161/01.cir.0000437740.48606.d1. 6. Кардиоваскулярная профилактика 2017. Российские национальные рекомендации. Российский кардиологический журнал. 2018; 23(6): 7–122. 7. Ардатская М.Д. Метаболические эффекты пищевых волокон. Пути использования в клинической медицине. Сучастна гастроентерологiя. 2010; 79–91. 8. Пырьева Е.А., Сафронова А.И. Роль и место пищевых волокон в структуре питания населения. Вопросы питания. 2019; 88(6): 5–11. 9. Weickert M.O., Pfeiffer A.F. Metabolic effects of dietary fiber consumption and prevention of diabetes. J Nutr. 2008; 138(3): 439–42. https://dx.doi.org/10.1093/jn/138.3.439. 10. Hou L., Sun B., Yang Y. Effects of added dietary fiber and rearing system on the gut microbial diversity and gut health of chickens. Animals (Basel). 2020; 10(1): 107. https://dx.doi.org/10.3390/ani10010107. 11. Makki K., Deehan E.C., Walter J., Backhed F. The impact of dietary fiber on gut microbiota in host health and disease. Cell Host Microbe. 2018; 23(6): 705–15. https://dx.doi.org/10.1016/j.chom.2018.05.012. 12. Курмангулов А.А., Дороднева Е.Ф., Трошина И.А. с соавт. Эффекты включения пищевых волокон в состав рациона питания при ожирении. Ожирение и метаболизм. 2018; 15(2): 35–39. 13. Курмангулов А.А., Вахромеева К.А., Дороднева Е.Ф. Возможности немедикаментозного влияния на микробиоту кишечника при метаболическом синдроме. Современные проблемы науки и образования. 2016; 2: 26. 14. Rebello C.J., O’Neil C.E., Greenway F.L. Dietary fiber and satiety: The effects of oats on satiety. Nutr Rev. 2016; 74(2): 131–47.https://dx.doi.org/10.1093/nutrit/nuv063. 15. Yao B., Fang H., Xu W. et al. Dietary fiber intake and risk of type 2 diabetes: A dose-response analysis of prospective studies.Eur J Epidemiol. 2014; 29(2): 79–88. https://dx.doi.org/10.1007/s10654-013-9876-x. 16. Weickert M.O., Roden M., Isken F. et al. Effects of supplemented isoenergetic diets differing in cereal fiber and protein content on insulin sensitivity in overweight humans. Am J Clin Nutr. 2011; 94(2): 459–71. https://dx.doi.org/10.3945/ajcn.110.004374. 17. Parker E.D., Liu S., Van Horn L. et al. The association of whole grain consumption with incident type 2 diabetes: The Women’s Health Initiative Observational Study. Ann Epidemiol. 2013; 23(6): 321–27. https://dx.doi.org/10.1016/j.annepidem.2013.03.010. 18. de Munter J.S., Hu F.B., Spiegelman D. et al. Whole grain, bran, and germ intake and risk of type 2 diabetes: A prospective cohort study and systematic review. PLoS Med. 2007; 4(8): e261. https://dx.doi.org/10.1371/journal.pmed.0040261. 19. Zhao L., Zhang F., Ding X. et al. Gut bacteria selectively promoted by dietary fibers alleviate type 2 diabetes. Science. 2018; 359(6380): 1151–56. https://dx.doi.org/10.1126/science.aao5774. 20. Lairon D. Dietary fiber and control of body weight. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2007; 17(1): 1–5.https://dx.doi.org/10.1016/j.numecd.2006.07.006. 21. Lutsey P.L., Jacobs D.R. Jr, Kori S. et al. Whole grain intake and its cross-sectional association with obesity, insulin resistance, inflammation, diabetes and subclinical CVD: The MESA Study. Br J Nutr. 2007; 98(2): 397–405.https://dx.doi.org/10.1017/S0007114507700715. 22. Papathanasopoulos A., Camilleri M. Dietary fiber supplements: Effects in obesity and metabolic syndrome and relationship to gastrointestinal functions. Gastroenterology. 2010; 138(1): 65–72.e1–2. https://dx.doi.org/10.1053/j.gastro.2009.11.045. 23. Lairon D., Arnault N., Bertrais S. et al. Dietary fiber intake and risk factors for cardiovascular disease in French adults. Am J Clin Nutr. 2005; 82(6): 1185–94. https://dx.doi.org/10.1093/ajcn/82.6.1185. 24. Anderson W.J., Baird P., Davis R.H. et al. Health benefits of dietary fiber. Nutr Rev. 2009; 67(4); 188–205.https://dx.doi.org/10.1111/j.1753-4887.2009.00189.x. 25. Liu S., Willett W.C., Manson L.E. et al. Relation between changes in intakes of dietary fiber and grain products and changes in weight and development of obesity among middle-aged women. Am J Clin Nutr. 2003; 78(5): 920–27.https://dx.doi.org/10.1093/ajcn/78.5.920.
Татьяна Юльевна Демидова, д.м.н., профессор, зав. кафедрой эндокринологии лечебного факультета ФГАОУ ВО «Российский национальный исследовательский медицинский университет им. Н.И. Пирогова» Минздрава России. Адрес: 117321, г. Москва, ул. Островитянова, д. 1. E-mail: t.y.demidova@gmail.com.
ORCID: https://orcid.org/0000-0001-6385-540X
Татьяна Николаевна Короткова, к.м.н., зав. лабораторией клинической биохимии, аллергологии и иммунологии ФГБУН «Федеральный исследовательский центр питания и биотехнологии». Адрес: 109240, г. Москва, Устьинский проезд, д. 2/14. E-mail: tntisha@gmail.com. ORCID: https://orcid.org/0000-0002-3684-9992
Анна Сергеевна Кочина, аспирант кафедры эндокринологии лечебного факультета ФГАОУ ВО «Российский национальный исследовательский медицинский университет им. Н.И. Пирогова» Минздрава России. Адрес: 117321, г. Москва, ул. Островитянова, д. 1. E-mail: anna_kochina_@mail.ru. ORCID: https://orcid.org/0000-0002-6826-5924